Rozsypne

Tags #VR #installatie #verhaal #literaire #nonfictie #interactief #MH17 #verstrooid #Ukraine #conflict #indexen #voor #verwijtbaarheid #oorlogsgebied

Het werk

Maker(s)
Lisa Weeda (1989)

Betrokken partijen
o.a. Studio ZZZAP (productie), Nienke Huitenga-Broeren (regisseur)

Nationaliteit van maker(s)
Oekrains/Nederlands

Geslacht van maker(s)
V

Jaar
2019

Subsidie
Nederlands Letterenfonds, Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de gemeente Utrecht

Prijzen/nominaties/erkenning
Top 50 XR Experiences of 2019

Events
Onderdeel van het MIT Open Doclab Immersive Network R&D program

Kenmerken

Format/medium
Virtual Reality installatie  

Genre
Verhaal

Sub-genre
Literaire non-fictie, interactief verhaal

Modaliteit
Beeld, geluid

Talen
Engels, Russisch, Nederlands

Momenteel beschikbaar
Onbekend

Tech

Hardware
Vive

Omschrijving

ROZSYPNE is een literaire non-fictievertelling, gebaseerd op een werk van de Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda. In ROZSYPNE brengt Studio ZZZAP je terug naar de zomer van 2014, het moment waarop het gewapende conflict stevig op gang kwam. Je stapt de wereld van de oude Nina binnen. Zij probeert zo goed en kwaad als het gaat haar dagelijks leven op de rit te houden. Nina vraagt je een moment mee te draaien in haar huishouden, aan de vooravond van de MH17-crash.

Het dorp Rozsypne is de plek waar Nina opgroeide, naar school ging, verliefd werd en haar eigen huis bouwde. Ze kent alle mensen uit het dorp, heeft haar dagelijkse route naar de lokale supermarkt en thuis zorgt ze voor de gewassen in haar tuin. ROZSYPNE is een literaire non-fictievertelling en is gebaseerd op INDEXEN VOOR VERWIJTBAARHEID (De Revisor, 2016): een kort werk van de Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda die in 2016 een van de deelnemers was aan de schrijfresidentie van deBuren. Haar werk is een reactie op de soms eenzijdige, Westers georiënteerde verslaggeving rondom de MH17-crash en de huidige situatie in Oost-Oekraïne, waar vrij weinig aandacht voor is in Europa.

Voor de realisatie van ROZSYPNE werkte Studio ZZZAP samen met jonge Oekraïners, die het land als geen ander kennen. Het team reisde begin 2018 af naar het platteland rondom Kiev, waar zij de leefomgeving van lokale bewoners vastlegden en digitaal in kaart brachten. Het team gebruikte daarnaast materiaal van familieleden van Weeda, die in het oorlogsgebied wonen, en deed uitgebreid achtergrond- en beeldonderzoek. Tijdens de research ontdekten de makers ook dat de naam van het dorp Rozsypne in het Oekraïens verstrooid betekent; een vertaling die op meerdere niveaus van grote betekenis is in het verhaal.

De vier makers van Studio ZZZAP delen het sterke geloof en ervaring in cross-overproducties, waarin het verhaal centraal staat. Daarvoor zetten zij hun uiteenlopende expertises in. Voor de uiteindelijke installatie werkten zij met photogrammetry, motion capture en 3D sound design. ROZSYPNE kenmerkt zich als virtual reality-installatie door de ruimtelijke vorm: als deelnemer beweeg je vrij op een oppervlak van vier bij drie meter en kan je soms interageren met fysieke objecten. Het verhaal ontvouwt zich langzaam om je heen.

Het werk is o.a. vertoond bij IDFA DOCLAB (2019) in de Immersive Non-Fiction Competitie en het Sheffield DocFest (2022) in de Alternate Realities Competitie.

Meer weten?

https://docubase.mit.edu/project/rozsypne/

https://forum.nl/nl/agenda/idfa-vr-docs-rozsypne

https://www.passaporta.be/nl/kalender/rozsypne-a-vr-story-1

https://lisaweeda.squarespace.com/rozsypne-vr