Lezer,

Tags #poezie #installatie #visuele #kinetic #kinetisch #lezer #stadsdichter #letter #lettergreep #consonant #audio #video #woorden #zwartwit

Het werk

Maker(s)
Maud Vanhauwaert (1984)

Betrokken partijen
Kurt Demey

Nationaliteit van maker(s)
Belgisch

Geslacht van maker(s)
V

Jaar
2019

Subsidie
Vlaamse overheid en Antwerpen Boekenstad

Events
De installatie ging in première in bibliotheek Driehoek (Ekeren), reisde vervolgens naar bibliotheek Park (Merksem) en bibliotheek Vrede in Borgerhout. Tijdens de zomer van 2019 kon u de installatie (die zich elke keer weer opnieuw aanpast aan de gegeven locatie) ontdekken in Watou.

Kenmerken

Format/medium
Poëzie installatie

Genre
Poëzie

Sub-genre
Visuele poëzie, kinetische poëzie

Modaliteit
Geluid, tekst

Talen
Nederlands

Momenteel beschikbaar
Onbekend

Omschrijving

Maud Vanhauwaert ontwierp samen met Kurt Demey de installatie Reader als een in situ magische installatie voor meertalige poëzie. Tijdens het proces werd het gedicht op magische wijze ontgrendeld in verschillende bibliotheken.

Toevallige voorbijgangers krijgen een fluisterstem te horen, zonder enige indicatie van een externe geluidsbron. Verward en verbaasd volgen ze het gefluisterde gedicht, dat ook in geschreven vorm op de leestafels te volgen is. Hoogfrequente geluiden veranderen in gefluister in de lucht.

In een tweede installatie duwen voorbijgangers hun hoofd tegen een muur en wordt een gedicht in een vreemde taal hoorbaar.

Door een techniek van ‘boneconductors’ komen geluidstrillingen rechtstreeks het binnenoor binnen, waardoor het gedicht zich letterlijk in de hoofden van de toeschouwers afspeelt.

Bron: https://rodeboom.be/en/off-tour/lzer/

Meer weten?

Van Tichelt, E. (2020). Lezer,. Maud Vanhauwaert. https://www.maudvanhauwaert.be/installaties/lezer/