De Juiste Persoon

11 ways to escape the symbolic field

Tags #Poëzie #visueel #dynamisch #computer #gegenereerd #tijd #klok #relatie #tijdzone

Het werk

Maker(s)
Jan Baeke (1956), Alfred Marseille (1961)

Betrokken partijen
Willem Groenewegen (vertaling)

Nationaliteit van maker(s)
Nederlands

Geslacht van maker(s)
M

Jaar
2012

Kenmerken

Format/medium
Website 

Genre
Poëzie

Sub-genre
Visuele poëzie, dynamische poëzie, computer-gegenereerd

Modaliteit
Beeld, tekst

Talen
Nederlands, Engels

Momenteel beschikbaar
Nee

Technische gegevens

Software
Flash

Omschrijving

De anderen hebben het gedaan is een serie gedichten waarvan de inhoud en de presentatie verandert onder invloed van online beschikbare dynamische gegevens over fysieke gebeurtenissen die elders op de wereld plaatsvinden. Deel drie, ‘De juiste persoon’, varieert met het tijdstip en de plaats waar het wordt gelezen. De verschillende tijdstippen van zonsopgang en zonsondergang en de duur van de schemering worden uitgelezen en hebben effect op de weergave en de inhoud van de tekst.

Twee gedichten worden in vier tijdszones getoond (Milwaukee, Brussel, Soerabaja en Papeete). In de dagversie staan de teksten naast elkaar, zodat de inhoud en de inhoudelijke relatie tussen de teksten goed zichtbaar zijn. In de avondschemering wordt de achtergrond steeds donkerder en verdwijnen de woorden om bij invallende duisternis weer op te lichten als lichtjes in een donker gebouw of een donkere stad. De teksten in hun nachtversies lopen meer door elkaar, zijn hun natuurlijke orde kwijt, zoeken schuilgaand in het duister nieuwe posities. Ergens tegen een uur ‘s nachts lokale tijd doven de woorden op een paar na. Dat zijn de lichtjes van de slapelozen.

In de ochtendschemering wordt de achtergrond lichter en komt de dagversie weer langzaam in beeld. De zonsondergangen en zonsopgangen worden real time uitgelezen in databestanden die de precieze tijdstippen van dag tot dag registreren. (Bron: https://www.ny-web.be/artikels/workshop-1-de-anderen-hebben-het-gedaan-3/)